Saana Töttölä


YRITTÄJÄ, KOIRALÄHTÖINEN KOIRIEN KOULUTUSOHJAAJA, KOIRIEN RAVITSEMUSNEUVOJA SEKÄ KOIRALÄHTÖINEN ONGELMAKOIRAKOULUTTAJA- OPISKELIJA

SAANA TÖTTÖLÄ

 

Koirien hyvinvointi on minulle tärkeää ja sen takia lähdin opiskelemaan koirien ravitsemusta. Hyvinvointi koostuu fyysisestä sekä psyykkisestä hyvinvoinnista ja oikeanlainen ravitsemus on ehdottomasti osa koiran fyysistä hyvinvointia. Koirien hyvinvointi on moniosaista ja haluan taata jokaiselle yksilölle ansaitsemansa hyvinvoinnin, siksi päätin opiskella ravitsemuksen lisäksi myös koiralähtöiseksi koirien koulutusohjaajaksi. Aion jatkaa kouluttautumistani erinäisillä koirien hyvinvointiin liittyvillä aloilla, mutta tulevaisuus näyttääköön mihin kaikkeen aikani riittää.

 

Olen aina ollut koiraihminen ja eläinrakas, mutta todellinen kipinä syttyi oman koirani myötä. Tietämystäni koirista olen laajentanut pidemmän aikaa kirjojen, artikkeleiden ja luentojen sekä koulutusten avulla. Koirien ravitsemuksen ohella olen kiinnostunut koirien ongelmakäyttäytymisestä, naksutinkoulutuksesta, koirien hieronnasta ja lihashuollosta, pentujen kouluttamisesta, koirien fysiologiasta ja anatomiasta sekä koirien sairauksista. Harrastepuolella kiinnostukseni suuntautuu tokoon, agilityyn, rally-tokoon ja jäljestykseen.

 

Elämäni koirat

Lapsuuden perheessäni oli ensimmäisenä koirana shetlanninlammaskoira Mido, jonka kanssa vartuin lapsuusvuoteni. Vaikka en nuoren ikäni takia Midosta paljon muistakaan, on kuonolainen jättänyt pysyvän tassunjäljen sydämeeni. aksu

 

Midon jälkeen perheeseen tuli suomenlapinkoira Aksu, joka vietti vanhuuspäiviään vanhempieni luona aina viimeisiin haukkuihinsa asti (2013). Aksun kanssa opettelimme paljon temppuja ja harrastelimme satunnaisesti agilityä silloisen talomme takapihalla. Lapinkoiran kanssa turkin hoitokin tuli tutuksi ja samalla kaikki muutkin koiran hoitotoimenpiteet. Vanhalle herralle tein ravitsemusohjeen koulutukseni lopputyön osana ja sain ilokseni huomata suuren positiivisen muutoksen koirassa.

 

nika

 

Ensimmäinen oma ”työ”koirani on kuusivuotias (2016) sekarotuinen narttukoira Nika. Nikan emä on collien, novascotiannoutajan ja saksanpaimenkoiran risteymä ja isä hovawartin ja harmaan norjan hirvikoiran sekoitus. Nikan kanssa harrastamme tokoa ja rally-tokoa sekä kaikenlaista nenätyötä virikkeistämisen merkeissä.

 

 

10994227_707799836002883_7681028460023266154_n

 

Pitkäaikainen unelmani, elämäni rakkaus. Belgianpaimenikoira malinois narttu, Malinuts La Ceinture Bleue ”Feni”. Fenin kanssa aloitettiin tokoa, rally-tokoa, agilityä ja jälkeä, kunnes alle kahden vuoden iässä Fenillä todettiin vakava synnynnäinen lantioselän spondyloosi. Vaikeista viimeisistä kuukausista ja lyhyestä yhteisestä taipaleesta huolimatta tämä koira on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen ja jättänyt pysyvän jäljen minuun sekä ihmisenä, että koiranomistajana ja kouluttajana. Pieni sosiaalinen ja taitava koiranalku opetti minulle täsmällisyyttä, oikea-aikaista palkitsemista sekä rauhallisuutta. Feni 11.10.2014-14.10.2016.

 

WhatsApp Image 2017-04-16 at 13.21.58

 

Taloutemme uusin tulokas on juuri raivannut tiensä maailmaan. 14.4.2017 kahdeksan pientä malinoisia saapui maailmaamme tuomaan lisää väkevää rakkautta. Yksi näistä kahdeksasta, toinen kahdesta nartusta, tulee osaksi laumaamme juhannuksena.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meidän arkipuuhia, koulutusvinkkejä ja kaikkea muuta mahdollista tekemistä

voit seurata Facebookissa Hot ’n’ Dog :n sivuilla.

Sivut löytyvät täältä, tervetuloa seuraamaan!

 

 

Koulutukseni

KOIRIEN RAVITSEMUSNEUVOJA

Valmistuin tammikuussa 2013 Suomen Eläinterveydenhuolto-opiston järjestämästä koulutuksesta viralliseksi koirien ravitsemusneuvojaksi. Koulutus oli laaja-alainen, monipuolinen ja opiskelijoilta paljon vaativa.

Koulutuksen lähtökohtana oli antaa opiskelijalle ammattimainen osaaminen koiran perus- ja erityisruokavalioiden suunitteluun sekä antaa laaja tietämys koiran ravintotarpeista, ruokinnasta ja sairauksien sekä muiden erityistilanteiden vaatimista erityisruokavalioista. Koulutus pohjautui lääketieteellisiin, anatomisiin ja fysiologisiin faktoihin sekä käytännössä todennettuihin faktoihin koirien ruokinnasta ja sairauksien tukihoidosta.

Koulutuksessa käsiteltiin kattavasti kaikkia tällä hetkellä käytössä olevia ruokintamalleja, esimerkiksi teollinen ruoka, itsevalmistettu ruoka, raakaruokinta eli barf, sekaruokavalio, prey model ja kasvisruokavalio. Koulutus käsitteli näiden lisäksi muutamia muitakin ruokintamalleja sekä ruokintamallien etuja ja haittoja ja kunkin ruokintamallin sopivuutta erilaisille koirille yksilötasolla.

Koulutuksessa käsiteltiin myös tiineyden ja imetyksen, kasvuiän, aikuisuuden ja vanhuuden vaatimia perusruokintasuosituksia. Myös harrastavien ja kilpailevien koirien lajikohtaiset ruokintasuositukset kuuluivat koulutuksen sisältöön. Koulutus antoi laajan tietämyksen erilaisista sairauksista (tausta, fysiologia ja patologia), niiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä ravinnon avulla, sekä ravintolisien, kuten kiveenäisaineiden, hivenaineiden ja vitamiinien käytöstä sairauksia ennaltaehkäisevinä ja terveyttä ylläpitävinä komponentteina.

Koulutuksessa perehdyttiin myös liikalihavuuteen sekä syömättömyyteen tai muusta syystä johtuvaan laihuuteen ja näiden ravitsemuksellisiin hoitokeinoihin. Lisäksi koulutuksessa perehdyttiin erilaisiin luontaistuotteisiin ja lääkkeisiin, niiden sopivuuteen ja sopimattomuuteen koirien ravitsemuksessa ja sairauksien hoidossa. Myös koirille haitalliset ja myrkylliset ruoka-aineet ja vitamiinit käsiteltiin perusteellisesti koulutuksessa.

Koulutus sisälsi omatoimista etäopiskelua, opiskelijoiden ja kouluttajien välistä laaja-alaista keskustelua, teorian vahvistamista lähiopetuksena toteutettuina luentoina ja käytännön harjoitteina, runsaasti opiskelijoiden suorittamia koulutuksen kannalta välttämättömiä harjoitustöitä sekä kattavan projektityön ja lopputentin. Näillä asioilla taattiin opiskelijoiden oppiminen ja ammattimaisena ravitsemusneuvojana valmistuminen. Kouluttajat olivat eläinalan moniosaajia. Oppimateriaalit olivat eläinlääkäreiden, eläinnaturopaattien ja muiden alan ammattilaisten laatimia korkeatasioisia, kattavia ja monipuolisia teoksia.

 

KOULUTUSOHJAAJATUTKINTO

Valmistuin koiralähtöiseksi koulutusohjaajaksi kesäkuussa 2013 Rakkaiden haukkujen koulutusohjaajakurssilta.

Koulutusohjaajatutkinto sisälsi runsaasti erilaista tietoa eri osa-alueilta liittyen koirien koulutukseen. Tutkinto sisälsi teoriaa sekä käytännön harjoitteita. Tutkinnon aikana käsiteltiin muun muassa seuraavia aihepiirejä: hyvä johtajuus, koiran kommunikointi, oman kropan käyttö, turvallisuus, koiralähtöisyys, muisti, rotutietous, virikkeistäminen, agressio, koiran oppiminen, rangaistus vs. palkinto, tehtävän opettaminen, erilaisia opetustapoja, rauhoittavat signaalit, ihmisten kouluttaminen, koiran stressikäyttäytyminen ja koiran ensiapu.

Koulutusohjaajana olen siis koira-alan moniosaaja ja voin koulutuksillani osoittaa pätevyyteni ja kykyni toimia koirien kouluttajana ja koulutusohjaajana. Koulutustapani on positiivinen, palkitsemiseen perustuva, koiraa kannustava ja motivoiva. Koiraa ei toruta tai rangaista. Yhdessätekemisen tulee olla rentoa ja hauskaa molemmille ja tähän koulutustavallani pyrin.

 

KOIRALÄHTÖINEN ONGELMAKOIRAKOULUTTAJA (opiskelija)

Aloitin keväällä 2016 suorittamaan myös Rakkaiden Haukkujen koiralähtöistä ongelmakoirakouluttaja- tutkintoa. Valmistun koiralähtöiseksi ongelmakoirakouluttajaksi alkuvuodesta 2018.

 

 

AMMATTITAIDON KEHITTÄMINEN

Pyrin jatkuvasti kehittämään ja ylläpitämään ammattitaitoani erilaisten koulutusten, luentojen ja kurssien avulla. Lisäksi itseopiskelen ahkerasti alan kirjallisuutta poimien sieltä omaan koulutustyyliini sopivat ajatukset. Pidän tärkeänä, että kouluttajana ja ravitsemusneuvojana kehityn jatkuvasti ja pysyn jan hermolla näissä asioissa.